Sosyal Medya

Güncel

NATO’dan Türkiye’yi kuşatma tatbikatı

Terör koridoruna izin vermeyen Türkiye’ye ‘müttefik ablukası'... ABD ve Almanya, Yunanistan’da ‘Doğudaki düşmana karşı’ füze tatbikatına başladı.



Terör örgütü PKK/PYD’yi müttefik seçen ve ağır silahlarla donatan ABD’nin 15 Temmuz darbe giriÅŸiminden sonra iyice ayyuka çıkan Türkiye karşıtı hamlelerine bir yenisini daha ekledi. Türkiye’ye örtülü silah ambargosuna uygulayan Washington, “Türkiye’yi iÅŸgalden” bahseden Almanya ile Yunanistan’da ortak füze tatbikatı yapıyor. Türkiye’nin NATO’nun tüm tehditlerine raÄŸmen Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi almakta kararlı tutumuna karşı Ankara’nın NATO’da müttefiki olan üç ülke Patriot ve Stinger füzeleriyle ’Potansiyel rakipleri caydırmak’ ve ’Tartışmalı bölgelerde savaÅŸmaya hazır olmak’ için manevralara baÅŸladı. Askeri uzmanlara göre, buradaki ’potansiyel rakip’ ise Türkiye, ’tartışmalı bölge’ ise Ege’deki gri bölgedeki adalar...

AMAÇ GÖZDAĞI

Türkiye’nin satın almak istediÄŸi ancak ABD’nin vermediÄŸi fırkateyn, helikopter, füze ve akıllı mühimmat listesine geçen hafta F16’ların yerini alacak F-35’leri de eklediÄŸine dikkat çeken emekli TuÄŸgeneral Fahri Erenel, Yunan-ABD-Alman ortak tatbikatıyla Ankara’ya verilmek istenen mesajın “bağımsız yerli ve alternatif savunma sistemleri geliÅŸtiren ve bağımsız politikalar üreten Türkiye’nin NATO’nun yeni potansiyel düşmanı ilan edilebileceÄŸi” tehdidi olduÄŸunu söyledi.

ABD Savunma Bakanlığı’ndan (Pentagon) yapılan açıklaya göre, Almanya, ABD ve Yunanistan, Rusya’dan gelen S-300 füzelerini konuÅŸlandırdığı Girit Adası’nda bulunan Chania NATO Füze Fırlatma Ãœssü’nde Patriot ve Stinger füzelerinin kullanıldığı tatbikata baÅŸladı. 200’den fazla Amerikan ve 370 Alman askerinin katıldığı ve 9 Kasım’a kadar sürecek tatbikata “Artemis Saldırısı” adı verildiÄŸi kaydedildi. ABD’nin Kara Kuvvetleri 10’uncu Hava ve Füze Savunma Komutanlığı’nın bölgeye intikal edeceÄŸi ve Avrupa Müttefik Kuvvetler Karargahı’nın (SHAPE-NATO Karargahı) operasyonel teyakkuz deÄŸerlendirme kriterleri kapsamında taktiksel bir senaryo ile gerçek füzeler fırlatacağı da belirtildi. Emekli general Fahri Erenel, Pentagon açıklamasındaki “Artemis Saldırısı gibi tatbikatlar ÅŸimdiki ve gelecekteki kuvvetlerin, potansiyel rakipleri caydırmak, caydırıcılığın baÅŸarısız olduÄŸu zaman da onları hızlıca yenmek gibi kabiliyetleri nasıl edindiklerini ve farklı alanlarda veya tartışmalı bölgelerde savaÅŸmaya hazır olduklarını gösteriyor” cümlesine dikkati çekiyor. Erenel, bu açıklamanın askeri literatürdeki anlamının “NATO’nun yeni potansiyel düşmanı Türkiye” anlamına geldiÄŸini belirtiyor. Erenel, ÅŸunları kaydetti:

TÃœRKÄ°YE KUÅžATILIYOR

“Bunun anlamı askeri anlamı, ABD ve Almanya’nın Türkiye’yi çevreleme harekatıdır. Zaten Suriye ve Irak’ta üsleri vardı. Türkiye’nin Karadeniz’deki komÅŸusu Bulgaristan ve Romanya’daki askeri yapılanmasını artırdı. Åžimdi de Yunanistan’da hedef olarak direkt Türkiye’yi tarif eden bir tatbikat yapıyor. Ãœstelik, Ä°ran ve Irak’tan gelecek tehditlere karşı konuÅŸlandırılan Patriotları Türkiye’den çekip Türkiye’ye karşı Yunanistan’da tatbikatta kullanarak bunu yapıyor.”

ABD’de, “Türkiye’nin OrtadoÄŸu’da ellerinden kaçtığını ve kendi isteklerinin dışında politikalar ürettiÄŸi” düşüncesi olduÄŸuna dikkati çeken güvenlik uzmanı Erenel, “Türkiye ve Ä°ran, Irak BaÅŸbakanı’nı da yanlarını alarak, ciddi bir politik baÅŸarıya imza attılar. Kan dökülmeden, caydırıcılıkla OrtadoÄŸu’da sonuç alınabileceÄŸini gösterdiler. Bu ABD'de ciddi bir rahatsızlığa sebebiyet verdi” dedi.

ANKARA’YA VERÄ°LEN 3 MESAJ

NATO üyesi bir ülkeye karşı NATO’nun diÄŸer ülkelerince yeni savunma konsepti geliÅŸtirildiÄŸine dikkat çeken Erenel, ÅŸunları söyledi: “ABD örtülü silah ambargosunun da ilerisine geçti. Yunanistan’ı tehdit eden bir ülke mi var? Ayrıca herkes biliyor ki Yunanistan’ın savunması tarihsel olarak doÄŸudan gelecek yani Türkiye’den gelecek tehditlere karşıdır, NATO’nun tarihsel düşmanı Rusya deÄŸil. NATO tarihinde ilk defa, NATO üyesi bir ülke olan Türkiye ‘potansiyel rakip’ olarak nitelendiriliyor. Buradaki üç mesaj şöyle:

1- Türkiye’nin NATO’nun potansiyel yeni düşmanı olduÄŸunun ilan edilmesi.

2- Türkiye’nin S-400 füzelerinin ardından hava savunmasındaki füze ve 5’inci nesil savaÅŸ uçaklarını ABD dışındaki ü lkelerden temin etmesine gösterilen tepkinin yansıtılması.

3- Türkiye’nin Akdeniz’e açılan PKK koridoruna karşı duruÅŸunda olduÄŸu gibi bağımsız politikalar üretmesinden duyulan rahatsızlığı hissettirmek.

Türkiye’den geri çekmiÅŸti

ABD ve Almanya, Suriye’den gelebilecek tehditlere karşı Türkiye’ye yerleÅŸtirilen Patriot füzelerini, tehlike geçmemesine raÄŸmen geri çekmiÅŸti.

AMERÄ°KA VERMEYÄ°NCE KENDÄ°MÄ°Z YAPTIK

ABD, Türkiye’nin terörle mücadelede ve ulusal güvenliÄŸinde hayati önemde olan beÅŸ ayrı silah sistemini, 2000’li yılların başından beri ‘senato onayı’ gibi göstermelik nedenlerle 20 yıldır Türkiye’ye vermiyor. ABD, Silahlı Ä°nsansız Hava Araçları’nın (SÄ°HA) yanı sıra akıllı mühimmat, fırkateyn ve füze sistemlerini hala Türkiye’ye satmadı. ABD’nin vermediÄŸi MQ-1 Predator ve MQ-9 Reaper Ä°HA’ların yerine Türkiye yerli silahlı Ä°HA›sı Bayraktar’ı üretti. Türkiye’nin 1990’dan beri istediÄŸi Süper Cobra helikopterlerden 22 yıl sonra sadece üç tane verdi. Bunun üzerine Türkiye, kendi taarruz helikopteri ATAK’ı üretti. Türkiye, ABD’nin vermediÄŸi akıllı mühimmatlar yerine, lazer güdümlü Cirit gibi pek çok yerli projeyi hayata geçirdi. Türkiye, F-16 savaÅŸ uçakları ve Atak helikopterlerinde, kendi kripto haberleÅŸme sistemlerini de geliÅŸtirdi. ABD’nin vermediÄŸi yeni nesil fırkateynler yerine MÄ°LGEM ile radara takılmayan milli korvet ve fırkateyn projelerini hayata geçirdi. Almanlar ise ‘yedek parça ambargosu’ ile TSK envanterindeki leopar tanklarını hedef aldı ancak Türkiye yerli milli tankı Altay’ın prototipini üretti. Türkiye, ABD’nin vermediÄŸi füze savunma sistemleri için Rusya ile ortak S-400 ve S-500 füze üretimini, Fransa ve Ä°talya ile orta ve uzun menzilli balistik ortak füze üretimini de gündemine aldı. Ä°ngiltere ile TF-X 5’inci nesil savaÅŸ uçağı anlaÅŸması yaptı.

F-35 UÇAKLARI AMBARGOSU!

Bir ay önce CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ın koruma ekibi için alınmak istenen silahlara ambargo koyan ABD, son olarak S-400 füze sistemlerini üreten Rus ÅŸirketini ‘kara listeye’ ekleyerek, bu sistemlerin Türkiye’ye gelmesini engellemek istediÄŸini gösterdi. ABD, kısa süre önce Ä°srail’e 60 adet verdiÄŸi F-35 savaÅŸ uçaklarının Türkiye’ye ‘teknik sorunlar nedeniyle’ verilemeyeceÄŸini bahanesiyle baÅŸka bir ambargo baÅŸlattı. Ancak, ABD’nin son 20 yıldır uyguladığı örtülü silah ambargosunu Türkiye yerli silahlar ve Rusya baÅŸta olmak üzere üçüncü ülkelerle ortak üretimle aÅŸmaya baÅŸladı.

Star

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.